Skip to main content

Kan je de evolutietheorie tot de wetenschap rekenen?

Het antwoord lijkt negatief te zijn; denk daarom even na met ons:

  • Een theorie is steeds de start om fenomenen te verklaren en/of natuurwetten te definiëren. Natuurwetten beschrijven herhaalbare processen.  De evolutietheorie van Darwin is na 165 nog niet zover geraakt. 7 generaties wetenschappers van over de hele wereld hebben getracht deze theorie te bewijzen en het is tot nu toe niemand gelukt.
  • De website”http://evolutietheorie.be/ ” stond met het logo van de Universiteit Gent geklasseerd onder: “Faculty of Arts and Filosophy ”. Is de evolutietheorie dan een soort kunst? Of zelfs een filosofie? Update: deze url is momenteel niet meer actief maar de inhoud is nog steeds beschikbaar via https://www.evolutietheorie.ugent.be/
  • In elk geval zal je er geen bewijs voor evolutie vinden, immers als dat er zou zijn, zou het geen theorie meer zijn.
  • De website stond onder het beheer van prof. Johan Braeckman: hij is filosoof. Betekent dit dat de evolutietheorie een soort filosofie is?
  • Op 30 januari 2008 kopte ‘De Standaard’ met “Vlaamse Prof krijgt 200.000 euro om evolutieleer te redden”. Die prof was  Johan Braeckman. Hoe kan het dat een filosoof geld krijgt van de regering om een - toen 150 jaar - oude theorie te redden? Er is tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs. Wat valt er dan te redden?

“Eind 2007 waarschuwden professoren van onder meer de VUB en de ULB tegen 'de opmars van intelligent design' en eerder al toonde een studie, gepubliceerd in Science, aan dat ongeveer één op de vijf Vlamingen weinig of geen geloof hecht aan Darwins bevindingen.
'Aan Newton of Einstein twijfelt niemand', zegt Braeckman, 'maar over de evolutietheorie, die nochtans een van de sterkste wetenschappelijke theorieën is die er bestaan, heerst wél onzekerheid.’” (https://www.standaard.be/cnt/dmf30012008_028 )

  • Merkwaardig in dit verhaal is dat deze filosoof het bedrag o.a. onder een aantal andere filosofen verdeelde om aan het volk te gaan vertellen dat ze Darwin wel degelijk moeten geloven.  Zijn filosofen dan toch gelovige mensen?
  • Welk voordeel heeft een politieke instantie erbij dat het volk gelooft in de evolutietheorie?
  • Bij dit alles rijst de vraag of  de  “één op de vijf Vlamingen” een gezonder verstand hebben dat veel profs?
  • Vraag maar aan een boer of hij in zijn kweekprogamma af en toe een teken van evolutie ziet. Hij ziet immers minstens 1 generatie per jaar passeren. Een kippenboer teelt kippen en daar komt nooit een fazant uit. Laat staan een konijn!

 

Wordt het geen tijd dat “de wetenschap” hier een ei over legt*?

Anno 2024, na 165 jaar hebben 7 generaties biologen en andere wetenschappers ruim de tijd gehad om om de theorie te bewijzen. Maar het is tot nu toe niet gelukt, en in plaats daarvan doet men doorschemeren dat dit bewijs er is, terwijl de theorie een theorie blijft.
Gaan onze biologen in spe naar de universiteit om fabeltjes te leren? Bijv Darwin en de 7 dwergen?

Hopelijk niet, en daarom dit initiatief om duidelijkheid te scheppen! Wie meent de evolutietheorie te kunnen bewijzen, worden vriendelijk gevraagd hun proefschrift, doctoraat of onderzoek te publiceren en in te dienen bij een universiteit naar keuze. Als je bewijs eenmaal aanvaard is, kunnen we gaan leren hoe het dan wel gegaan is en daar ons voordeel uit halen.
Maar als het niet zo is, stellen wij natuurlijk voor dat we ons als mensheid concentreren op Gods schepping (en daar zijn wel degelijk serieuze voordelen mee te behalen). Want dat is inderdaad het punt in de wetenschap of natuurkunde:  de natuurwetten zodanig leren kennen dat we er ons voordeel kunnen uit halen. Er zijn wel degelijk al heel wat wetenschappers op zoek gegaan, en ze hebben ideeën aangebracht, maar een echt bewijs is er nog altijd niet gekomen. Wie met een bewijs wil naar buiten komen, kan zijn licht opsteken in onderstaande lijst van werken van wetenschappers met daarbij de reden waarom het bewijs nog niet gevonden is.


 Het spreekwoord "een ei leggen" betekent "iets voortbrengen" of "iets creëren." Meestal wordt het gebruikt in de context van het verzinnen of aandragen van een idee, oplossing, of creatief werk. Het beeld van het leggen van een ei suggereert dat er iets nieuws is ontstaan, zoals een kip een ei voortbrengt.
In figuurlijke zin kan het betekenen dat iemand een idee of oplossing heeft geopperd na enige inspanning, soms ook met een bepaalde opluchting. Een variatie op deze uitdrukking is bijvoorbeeld: "ergens een ei over leggen", wat betekent dat je over iets moet nadenken of er even afstand van moet nemen om tot een oplossing te komen.
Hoewel het spreekwoord in sommige contexten ook grappig of ironisch wordt gebruikt, houdt het altijd het idee in van het voortbrengen of creëren van iets nieuws.

Zijn evolutionisten pseudo-wetenschappers?

Je zou het haast denken, althans, als het over hun interpretatiekader gaat. Op detailniveau kunnen ze puik werk leveren, maar de verkeerde theorie geeft ze een blinddoek als ze moeten interpreteren. En interpreteren is de kern van alle historische wetenschappen. Ik vergelijk het met een puzzel; op het deksel staat de foto hoe het eens was, en hoe het weer worden moet. Die foto is de metafoor voor je geloof, je fantasie, je wereldbeeld, je denkraam. Doe je de doos open, dan zie je een chaos aan lossen puzzelstukjes, waarbij de foto op het deksel eigenlijk onmisbaar is om alleen al een begin te krijgen met de puzzel. In het echte wetenschappelijk werk, zijn we ook nog eens heel veel puzzelstukjes kwijt. Denk aan missende aardlagen, fossielen, diersoorten, culturen, geschriften, enz. Des te zwaarder weegt de foto.

De vraag is nu: welke foto op het deksel past het best bij de beschikbare puzzelstukjes?

Nou…

JRDW

Wetenschappers die wel een bijdrage leverden

Maar er zijn ook wetenschappers die alwel iets gevonden hebben, maar dat wat niet ten voordele van de evolutietheorie:

Of onafhankelijke organisaties die degelijk onderzoek doen:

Deze lijst zal zeker en vast nog langer worden, want er is nog een serieuze werklijst voor evolutionisten.

We hebben ook een rubriek: Feiten om over na te denken

Conclusie

Hoewel de evolutietheorie begon met de ideeën van Darwin en Wallace, hebben deze en vele andere wetenschappers de theorie verfijnd en uitgebreid. Dankzij een breed scala aan disciplines – van genetica en moleculaire biologie tot ecologie en paleontologie – ia de evolutietheorie tegenwoordig stevig ingeburgerd. Maar zonder enig bewijs blijft het een filosofie of een vorm van fantasie  en daarom staat de website  https://www.evolutietheorie.ugent.be/ van de Universiteit Gent gecatalogeerd onder: “FACULTY OF ARTS AND PHILOSOPHY”