Skip to main content

Wat bedoelen we met de Bijbel?

Creabel gaat ervan uit dat de Bijbel het Woord van God is. We hebben het dan in eerste instantie over de canonieke boeken die in het Hebreeuws en het Grieks geschreven werden. Niet alle vertalingen zijn gelijkwaardig; vertalen doe je immers ofwel volgens de letter van de tekst, ofwel volgens de hoe je de  gedachte, die geformuleerd wordt, begrijpt.
Daarbij komt nog dat het Hebreeuws niet gemakkelijk te interpreteren is; men heeft ongeveer 800 jaar geen klinkers geschreven. Vanwege dit ongemak is men nadien overgegaan naar het plaatsen van punten om de klinkers aan te geven.
Wanneer Nederlandse of Engelse vertalingen ons met vragen laten zitten, gaan wij terug naar de grondtekst en zien we naar de betekenis volgens Strong of andere taalkundige verklaringen.

Met de academische “Bijbelkritiek”, die stamt uit de tijd van de ‘Verlichting’ gaan we zeer voorzichtig om. We nemen het woord van God serieus en geloven dat wonderen mogelijk zijn. Hiermee hebben we het begrip “ Bijbel” min of meer afgebakend.
Maar ook andere oude geschriften zijn bruikbaar.  De Bijbel situeert de schepping ongeveer 6000 jaar geleden. Adam en Eva werden als intelligente mensen geschapen konden al snel schrijven, dat blijkt o.a. uit het feit dat archeologen duizenden kleitabletten hebben opgegraven;  zij geven ons een duidelijk beeld van een reeds cultureel ontwikkeld volk ten tijde dat Abraham uit Ur der Chaldeeën naar het beloofde land vertrok (bijna 2.000 voor. Chr.). Maar we refereren ook naar andere geschriften: het canonieke Bijbelboek Henoch of de Joodse geschiedschrijver Josephus. Wie dieper in de materie doordringt, zal veel geschiedkundige bewijzen vinden. Dat blijkt ook ruimschoots uit het werk van Robert de Telder, die daarvan regelmatig schreef op zijn blog (http://bloggen.be/robertdetelder/)en meer dan 10 boeken op de markt bracht.

Kan de Bijbel dienen als basis voor de scheppingstheorie?

Wikipedea:

“Een theorie is een geheel van denkbeelden, hypothesen en verklaringen die in onderlinge samenhang worden beschreven. In de wetenschap is een theorie een toetsbaar model ter verklaring van waarnemingen van de werkelijkheid. “

"Theorie." Wikipedia, de vrije encyclopedie. 9 dec 2011, 14:20 (UTC). 9 dec 2011, 14:20

In de Bijbel zijn heel wat denkbeelden, feiten en gebeurtenissen in onderlinge samenhang beschreven. Als zodanig is de Bijbel zeker evenveel waard als theorie in vergelijking met eender welke tekst.

Heeft de Bijbel enige meerwaarde?

Wij hebben de overtuiging dat de Bijbel Waarheid is. Deze overtuiging is gebaseerd op een aantal sterke argumenten.  Het voornaamste daarvan is de persoonlijke ervaring die een mens heeft wanneer hij zich afvraagt of God werkelijk bestaat en een relatie met Hem zoekt. Indien deze vraag werkelijk uit zijn hart komt, krijgt hij persoonlijke antwoorden van God. Dat is een levens-veranderende ervaring! Die is zo ingrijpend, dat er slechts weinig mensen zijn, die nadat ze zulke ervaring gehad hebben, het geloof in God nog loslaten.
Voor ons, medewerkers van Creabel, komt daar een jarenlange ervaring van onderzoek bij. De meesten van ons hebben een gedegen scholing en industriële loopbaan en dat houdt in dat de vraag over de ware oorsprong van de mens en het leven op aarde een item is dat je achtervolgt bij iedere ervaring met een fysische, scheikundige of biologische  wet. Kortom: een leven van onderzoek naar waarheid. Dat wordt bovendien gestimuleerd door de druk van de media, de scholen en de regering om in de evolutietheorie te geloven.Geloven zonder enig wetenschappelijk bewijs????  Deze druk zet ons aan om te onderzoeken wat de waarheid werkelijk is.  Je wil toch enige zekerheid voor jezelf!
Het feit dat Creabel nu al meer dan 40 jaar bestaat en zelfs een “vaste” positie in Vlaanderen heeft verkregen, is voor een groot deel te danken aan de zekerheid die wij verkregen hebben van het feit dat de Bijbel een goed fundament is voor het verklaren van het ontstaan van het heelal, de hemel en aarde, het leven en de mens.
Deze zekerheid wordt bovendien nog eens bevestigd door vele gelijkgestemden over de hele wereld.
Vanwege ons jarenlange onderzoek en de wetenschappelijke vooruitgang die in vele vakgebieden nieuwe inzichten geeft, stellen we hier een aantal nieuwe gedachten voor:

De Bijbel niet bestaat uit 66 maar 77 boeken.

De eerste 10 waren vrijwel zeker uit eigen ervaring geschreven op kleitabletten

Adam en Eva waren mensen zoals u en ik en zij communiceerden van aangezicht tot aangezicht met hun Schepper - God.

God gaf het verhaal van de scheppingsweek - Gen 1:1 tot 2:4a -in geschreven vorm door aan Zijn schepselen. Hij leerde hen lezen en schrijven.

God leerde ook heel wat andere zaken en vaardigheden die wij tegenwoordig als opvoeding zouden bestempelen:

  • God stelde aan Adam de dieren voor
  • God gaf Adam en Eva de eerste basiskennis over  voedsel
  • God gaf Adam en Eva tegen het einde van hun eerste levensdag dag een rustplaats
  • God leerde Adam en Eva het nut van planten en hoe ze te benutten
  • God leerde Adam en Eva omgaan met vuur
  • Het eerste metaal dat Adam leerde kennen was goud
  • Adam en Eva ontdekten ook mooie mineralen en edelstenen
  • Al deze zaken impliceren een vrij snelle groei van een jong, onvolwassen stel, tot mensen die we in onze cultuur niet zouden kunnen onderscheiden van de moderne mens. Met andere woorden:
  • Weg met  het idee dat we van apen of holbewoners afstammen
  • Weg met de miljoenen jaren van David Attenborough en zijn leermeesters

Wat we ook nog graag in de spotlight zetten is hoe onze Schepper de ganse schepping op de mens heeft afgestemd. Alles om een goed leven te hebben, was van het begin af aanwezig in overvloed.
Wordt vervolgd.

 

Verdere analyse door Wiseman leidde tot de volgende teksten die een kleitablet afsluiten :

  1. Gen 2:4  Dit is de geschiedenis van de hemel en de aarde, toen zij geschapen werden.
  2. Gen 5:1  Dit is het geslachtsregister (toledoet-boek) van Adam.
  3. Gen 6:9  Dit is de geschiedenis van Noach.
  4. Gen 10:1  Dit (zijn de nakomelingen) is de geschiedenis der zonen van Noach...
  5. Gen 11:10  Dit zijn de nakomelingen van Sem. Toen Sem honderd jaar oud was, verwekte hij Arpaksad, twee jaar na de vloed.
  6. Gen 11:27  En dit zijn de nakomelingen van Terach:
  7. Gen 25:12  Dit nu zijn de nakomelingen van Ismael, de zoon van Abraham, die Hagar, de Egyptische, de slavin van Sara, Abraham gebaard had.
  8. Gen 25:19  Dit is de geschiedenis van Isaak, de zoon van Abraham. ....
  9. Gen 36:1  Dit zijn de nakomelingen van Esau, dat is Edom.
  10. Gen 36:9  Dit zijn de nakomelingen van Esau, de vader van de Edomieten, op het gebergte Seir.
  11. Gen 37:2  Dit is de geschiedenis van Jakob.

    Deze lijst werd gemaakt door in de grondteksten het woord ‘toledah’ (Strong nr 08435) op te zoeken. Gen 10:32  & Gen 25:13  werden uit de lijst gehaald.De geschiedenis van Jakob stopt met vers 37:2a maar dit is niet het einde van Genesis. Het overige deel van Genesis is mogelijk niet op een kleitablet overgeleverd. Gezien de inhoud zal het voornamelijk door - of in opdracht van - Jozef zijn geschreven.  Aangezien Jozef lange tijd tot het hof van de farao behoorde, is zijn geschiedenis mogelijk in Egyptische stijl geschreven. 

    Hiermee kunnen we  nog een schrijver  (en een boek) toevoegen aan het bovenstaande lijstje van afsluitende zinnen:
     
  12. Gen 50:26 En Jozef stierf, honderd en tien jaar oud, en men balsemde hem, en hij werd in een kist gelegd, in Egypte.

77 Boeken

We hebben hiermee 12 schrijvers waarvan ieder in het boek Genesis  “zijn verhaal“ heeft gedaan. (Vandaar het Engelse woord “His-Story”) De kleitabletten zullen via de aartsvaders bewaard en doorgegeven zijn en mogelijk werden ze reeds door Jozef op papyrus gezet om iedere stam zijn eigen stamboom mee te geven.  Uiteindelijk kan  het wel Mozes geweest zijn die de eerste geschriften heeft samenbracht in het boek (of is het de omnibus) Genesis.  Maar Jozef was de eerste man na de farao,  hij heeft Egypte en een deel van haar omliggende volken gered van de hongersnood.  Als onderkoning had hij zijn eigen stamboom waarschijnlijk door Egyptenaren laten updaten en kopiëren. En daarmee kunnen we stellen dat het waarschijnlijk Jozef was die het boek Genesis compileerde:  meer hierover in het artikel “De boeken van Mozes?
Hiermee kunnen we stellen dat de Bijbel niet uit 66 boeken bestaat, maar uit 77.  Vanuit de voorkeur van God voor het getal 7 is  dit veel logischer.

Het kleitablet van God

Het zal de aandachtige lezer waarschijnlijk opgevallen zijn dat alle toledots, op 1 na, minstens 1 eigennaam vermelden: de naam van wie het verhaal heeft opgeschreven.  Het eerste kleitablet wijkt hier van af. Dat vermeldt: Dit is de geschiedenis van de hemel en de aarde, toen zij geschapen werden.

De hemel of de aarde kunnen natuurlijk geen tekst op schrift stellen. En… bij de eerste scheppingsdagen was er geen menselijke getuige. De logische gevolgtrekking is dat we deze tekst moeten toeschrijven aan Hem die het werk uitgevoerd heeft. Als we dan weten dat God op regelmatige basis ‘s avonds in het paradijs kwam om met Adam en Eva te praten, dan is het duidelijk dat het eerste kleitablet van de hand van God kan zijn.

Gen 3:8  Toen zij het geluid van de Here God hoorden, die in de hof wandelde in de avondkoelte, …

 

We hebben bij de theorie van Wiseman één opmerking in verband met het kleitablet van God. In Gen 1 t.e.m. 2:3  wordt consequent de naam “Elohim” (Strong 0430) voor God gebruikt. Vanaf Gen 2:4 wordt “Elohim” echter voorafgegaan door “Yehowa” (Strong 30680). Wat in de NBG vertaald wordt door “Here God”, in de Statenvertaling schrijft men “HEERE God”.

Pas in hoofdstuk 3 wordt terug gewoon “Elohim” gebruikt en wel door de slang, Adam en Eva blijven “Here God” gebruiken.

Met het bovenstaande kunnen we met recht stellen dat de Bijbel een basis kan zijn voor de scheppingstheorie. Voor mensen zoals wij die een vol vertrouwen hebben dat de Bijbel het woord van God is, is dat vanzelfsprekend. Voor ongelovigen is het een bedenksel, net als vele andere theorieën…


Met deze insteek blijkt de Bijbel een zeer goed uitgangspunt te zijn. De stabiliteit van de theorie is ondertussen al decennia lang bewezen. Ze is in harmonie met de natuurkundige en geschiedkundige feiten die de laatste eeuwen zijn bekend geworden. Tot nu toe hebben wij geen weet van bewijzen die aantonen dat deze theorie op enig punt zou falen!

De Bijbel

Het eerste boek in de Bijbel is het kleitablet dat God waarschijnlijk persoonlijk aan Adam overhandigde. Het laatste boek van de Bijbel  is volgens het openingsvers: “Openbaring van Jezus Christus, welke God Hem gegeven heeft om zijn dienstknechten te tonen hetgeen weldra moet geschieden, en welke Hij door de zending van zijn engel aan zijn dienstknecht Johannes heeft te kennen gegeven.” (Openb 1:1)
De overige boeken, geschreven door mensen,  zijn geïnspireerd door Gods Geest en het geheel wordt door gelovigen aanzien als “het Woord van God”.
Dit leidt tot de stelling die wij bij Creabel ondersteunen, dat de Bijbel een  boek is dat door God aan de mens gegeven is om allerlei redenen.  
In de  eerste plaats is het voor de gelovige een soort communicatiemiddel met God.  Wie de Bijbel leest met een verlangen om God te ontmoeten, zal Hem daarin vinden.  Dit is keer op keer een heel persoonlijke ervaring, waar God antwoord geeft op de noden van de lezer op dat moment. Je kan de Bijbel zien als een persoonlijke  ontmoetingsplaats. Dit is niet wetenschappelijk aantoonbaar, maar wel een realiteit voor  miljoenen gelovigen.
En tweede reden voor het bestaan van de Bijbel is  onze oorsprong en afkomst te kennen.  Het is daarom gedeeltelijk een geschiedenisboek. Het beschrijft geschiedenis van vóór het moment dat de mens (of enige aardse getuige) op aarde aanwezig was, tot het moment (in de toekomst) waar God Zijn (eerste) plan met de schepping zal volbracht hebben: het huwelijk van Zijn Zoon met de Bruid die uit  het menselijke geslacht zal voorkomen.
Daarnaast geeft de Bijbel ook heel wat levenswijsheid, zodat we kunnen weten wat onze Schepper van ons verwacht. Het is daarom een handleiding voor het leven: persoonlijk en met elkaar.
Tenslotte is de rode draad doorheen heel de Bijbel: Jezus Christus.  Een uitverkoren deel van de mensheid zal uiteindelijk Zijn bruid worden.  
Vanaf het eerste vers Gen 1:1 weten we uit de betekenis van het woord “God” dat onze Schepper zowel onze God als onze Rechter is en zal zijn.  En hiermee ligt dan meteen ook het wettelijk rechterlijke kader van de samenlevingen vast - zowel de voorbije als de toekomstige.
Met zulk een breed gamma van informatie overstijgt de Bijbel niet enkel de de norm van een “geschiedenisboek”, maar eigenlijk van elk soort boek. En dat is de reden waarom de Bijbel ook het meest gelezen boek op aarde is.  Volgens het eerste dat ik vond op het internet 3.9 miljard keer gelezen, met op de tweede plaats het (verplichte) rode boekje van Mao Tse-tung dat 820 miljoen keer gelezen werd. De Bijbel overstijgt het rode boekje bijna met een 5-voud! Maar als je verder zoekt, zie dat de organisatie Guinness Record het aantal gedrukte exemplaren op 5 tot 8 miljard schat, waarbij je dan mag bedenken dat er heel wat lezers zijn die elke dag in de Bijbel lezen. Dit zijn cijfers van 2021 en de Bijbel wordt nog steeds gedrukt en gelezen.
Dit boek beschrijft onze afkomst (verleden), onze toekomst (doel = toekomst) en hoe we tot dit doel kunnen komen (heden).  Bovendien spreekt God ook regelmatig persoonlijk tot zijn (aandachtige) lezers waardoor we kunnen stellen dat dit boek meer dan waardig is om als uitgangspunt van de scheppings’theorie’  te mogen dienen.
rm 2024
Met dank aan David Pawson (1930-2011) www.youtube.com/watch; Book of Revelation (2002) Part 1

 

Meer weten

Filosoferen op basis van het kleitablet van God

In deze rubriek vind je artikelen over de eenvoud van het leven in Gods originele schepping. Hoe kan het geweest zijn? En gaan we in het 1000-jarig vrederijk  terug naar bepaalde technieken en technologieën die God voorzien had?