Rober De Telder (1948-2020) was een Vlaams geschiedkundige die een groot deel van zijn leven heeft gewijd aan het uitwerken van de chronologie van de Bijbel en deze in overeenstemming trachtte te brengen met andere volkeren groepen zoals de Egyptenaren en de Meden en de Perzen.
Omdat De Telder duidelijk aangeeft hoe hij vanuit de Bijbel zijn tijdslijnen opzet, vaak met meerdere bewijzen per ankerpunt, kunnen we zijn tijdslijn als zeer rigide bestempelen.
Hierdoor werden serieuze ingrepen gedaan in de gangbare chronologie van de verschillende Egyptische dynastieën. De sequentiële Egyptische koningslijst van Eduard Meyer wordt door De Telder verworpen en vervangen door simultaan regerende dynastieën van farao’s op verschillende locaties langsheen de Nijl. Ook dit is weer een zeer logische aanpassing die doorheen de werken van De Telder meer dan eens zinvol blijkt te zijn.
We mogen daarbij niet vergeten dat geschiedenis geen exacte wetenschap is. Geschiedenis is gebaseerd op archeologische vondsten en oude geschriften. Het is aan de onderzoekers om alle puzzelstukjes te verzamelen en daar een acceptabel verhaal rond te bouwen. - eigen interpretatie speelt daar bij een grote rol.
In de 20 ste en 21 ste eeuw zitten we in het westen verveeld met de onbewezen theorie van Darwin, die de evolutie van de mens uit diersoorten veronderstelt. Dit is een ingeburgerd gegeven, maar zoals de naam suggereert, zonder enig wetenschappelijk fundament.
Aan de andere kant is er het scheppingsverhaal dat in tal van antieke geschriften terug te vinden is en dat in de Bijbel vrij nauwkeurig opgetekend is.
De Telder ziet, net zoals Creabel, de geschiedenis vanuit Bijbels perspectief. Deze denkpiste is niet zonder resultaat. In zijn boek “GENESIS VERSUS EGYTOLOGIE” uit 2009 legt hij uit hoe hij te werk is gegaan om de puzzelstukjes zo samen te brengen dat er een consistent verhaal aan verbonden kan worden dat heel wat bekende bewijsstukken eer aan doet.
En jawel, de aarde is ongeveer 6000 jaar oud en we kunnen een stamboom traceren van beide natuurlijke ouders van Jezus, Jozef en Maria, tot aan het eerste mensenpaar Adam en Eva.
Hoewel De Telder alle moeite heeft gedaan om - waar het kon - tot op de dag nauwkeurig te werken, willen wij ons daar niet op vastpinnen. Waar het bij ons om gaat, is de grootte-orde van de periodes.
Immers was op een gegeven moment een jaar 360 dagen lang, maar later werd dit 365.25 dagen. Sommige geleerden wijten dit aan onnauwkeurigheden in de metingen uit lang vervlogen tijden. Maar Velikovsky heeft uit zogenaamde mythes en sagen - lees ooggetuigenverslagen uit de oudheid - vooropgesteld dat Mars en Venus niet tot het oorspronkelijke zonnestelsel behoorden. Zij zijn later in een baan rond de zon gekomen en hebben daarbij de baan van de aarde verstoord en de beweging om de zon beïnvloed.
Dit soort gebeurtenissen maken het heel moeilijk om juiste tijden te bepalen op een soliede eenduidige kalender, zeker wanneer bepaalde bevolkingsgroepen er pas veel later achter komen dat hun kalender niet meer juist loopt. Zij werden hierdoor gedwongen om tijdsprongen maken.
Een voorsmaakje uit het boek "GENESIS VERSUS EGYTOLOGIE"
Hoofdstuk 6 : DE DERDE EGYPTISCHE DYNASTIE
Het relaas van Robert De Telder over de tijd waarin Jozef in Egypte terecht kwam.