Skip to main content

Stratificatie

Zand en andere korrelige stoffen hebben een natuurlijke neiging om zich in lagen af te zetten in een bewegend medium, zoals stromend water of wind. Dit fenomeen, stratificatie, ontstaat doordat zwaardere en grovere korrels eerder bezinken, terwijl lichtere en fijnere deeltjes verder worden vervoerd. Veranderingen in stroming of wind kunnen verschillende lagen creëren, vaak zichtbaar in sedimentaire gesteenten. Deze gelaagdheid biedt inzicht in de dynamiek en geschiedenis van het afzettingsmilieu, zoals rivierstromen, delta’s of woestijnen.

 

Bovenstaande foto toont een close up van een “zandkunst schilderij” - decoratiegadgets  die te koop zijn China. (Klik op de foto)

Dit fenomeen, ontdekt en beschreven door Guy Berthault, was nog niet gekend door Leyll. In die tijd waren de werken van de Deense wetenschapper Nicolas Steno, en de Engelse mijnbouwkundige William Smith, de geldende norm. Zij gingen ervan uit dat sedimentaire gesteenten laag per laag werden afgezet, bijv door verschillende omstandigheden zoals de opeenvolging van winter en zomer.  Bij de vulkaanuitbarsting van Mount St Helens, werd echter duidelijk dat zulke sedimentaire lagen van tientallen meters dikte zich konden afzetten in uren!
Dat was de aanzet voor het onderzoek van Guy Berthault.
Website: https://sedimentology.fr/
 (https://creation.com/guy-berthault  )

Hier enkele van zijn wetenschappelijke werken.