GSM-straling


Inleiding

Afgelopen week werd ik op verschillende wijzen geconfronteerde met het onderwerp GSM-straling. Één van mijn zonen heeft sinds twee maanden een smartphone.  Dat is nuttig en nodig voor zijn werk en omdat hij zijn mails op alle mogelijke en onmogelijke plaatsen kan lezen en beantwoorden, spaart hij heel wat tijd uit. Maar enkele weken geleden kreeg hij pijn in zijn rechterbeen, wat voelde als zenuwpijn.  Op de rechterheup draagt hij zijn GSM en na wat persoonlijk onderzoek was het duidelijk dat de GSM de oorzaak  was. Hij had de GSM namelijk ook een tijdje in een borstzakje gedragen.  De pijn situeerde zich toen op die plaats. Toen hij het er met een bevriend kinesist over had, vertelde deze hem dat hij zijn GSM niet meer in de achterzak stak, want het verwarmde zijn achterwerk plaatselijk. Op mijn werk hoorde ik een gelijkaardig verhaal van een verwarmd oor. Een vriendin van mijn vrouw vertelde dat ze oortjes en een micro had gekocht omdat zij de verwarming van haar oor uiterste storend vond. Toen ik het echter tegen één van mijn vrinden vertelde, zei die prompt: ”Ik was net van plan om mijn lever te laten onderzoeken, daar had ik een vreemd gevoel in. Maar nu weet ik het: op die plaats zit mijn smartphone!”. (in een tasje aan zijn broeksriem)

Wetenschappelijk onderzoek?

Dit is natuurlijk ver van een wetenschappelijk onderzoek. Maar het is wel een onafhankelijk onderzoek! Voor de eerlijkheid moet ik hier wel vermelden dat ongeveer de helft van de mensen met wie ik hierover gesproken heb, geen nadelige gevolgen menen te zien of te voelen. Maar net die helft was ook enorm in de wolken over de mogelijkheden van de smartphone. En die zijn inderdaad verbluffend. Het is niet zonder reden dat een smartphone op zeer korte tijde een soort status symbool is geworden. Toch is voorzichtigheid geboden.

Het huidige wetenschappelijk onderzoek spitst zich toe op de verwarming van het (menselijk) weefsel om de invloed van de straling te meten. Dit is volgens ons net iets te simpel! GSM straling is elektromagnetisch met een redelijk hoge frequentie: tussen 850 en 1900MHz. Dit is dicht bij de frequentie van de magnetron: 2450 MHz. Het mechanisme van opwarming door microgolven is nauwkeurig bestudeerd. Het wisselend elektrisch veld van de straling maakt dat elektrisch gepoolde moleculen (of delen daarvan) gaan roteren.  Kleinere ionen worden door het wisselend elektrisch veld met geweld van hun plaats gesleept. De wrijving van de beweging van deze moleculen in hun omgeving, wekt door de botsingen met andere moleculen warmte op. Bij 2000 MHz worden deze moleculen 2.000.000.000 keer per sec heen en weer geschud. Het mag verondersteld worden dat levende cellen simpelweg verwoest worden door deze ongewilde wilde beweging  van ionen,  moleculen of delen daarvan en door de botsingen onderling.  Men spreekt van microgolf verwarming vanaf 100 MHz. De meeste microgolfovens werken op 2450 MHz, maar er zijn ook modellen die werken op 915 MHz. We mogen daarom duidelijk stellen dat een GSM een microgolfbron is!

Nog even iets over de complexiteit van een levende cel. De complexiteit van een levende cel in op dit moment nog niet beschreven. Sommige geleerden vergelijken dit met de activiteiten in een stad als New York: 9.500.000 inwoners op 785 km2 ofwel 80 m2 per persoon. Bekijk de filpjes in de bronvermelding om een idee te krijgen van wat er zich allemaal in een cel afspeelt. Bedenk dan meteen ook wat er zou gebeuren als je daar heftig mee zou gaan schudden…

Aan de hand van deze informatie kunnen we concluderen dat het gebruik van een microgolfoven om zuiver water op te warmen niet schadelijk is. Zuiver water bevat geen lange moleculen of leven. Van zodra dat we voedingsmiddelen of zelfs levend weefsel op deze manier gaan opwarmen,  moeten we rekenen op schade aan de moleculen.  Schade aan lange moleculen, wil zeggen dat er vrije reactieplaatsen komen. Met andere woorden zullen die gebroken moleculen ongecontroleerde chemische reacties aangaan. Hierbij ontstaan in alle waarschijnlijkheid stoffen die  niet gewenst zijn. Mogelijk zelfs gif!

De kans dat deze verbindingen schadelijk zijn voor de gezondheid is enorm groot. Van alle door de mens zelf uitgevonden, geproduceerde chemische verbindingen, zijn bij ons weten het grootste aandeel gifstoffen. Sommige kunnen misschien wel nuttig ingezet worden, maar tegenover het menselijk lichaam blijven ze giftig. Met elektromagnetische straling heb je dus waarschijnlijk de mogelijkheid om ter plekke gif te produceren. Is dat wat we willen voor onszelf?

Oplossingen

Zowel mijn zoon en mijn vriend hebben hun GSM zodanig ingesteld dat hij minder intensief werkt. Zo kan je allerlei functies uitschakelen en je kan ook instellen om enkel het 2G netwerk te gebruiken. Dat is veel minder krachtig dan het 3G netwerk en je GSM moet ook veel minder zenden! Op dit moment is het 4G netwerk nog niet inwerking in België.

De vriendin van mijn vrouw had ook een erg goede oplossing. De energie die uitgestraald wordt daalt kwadratisch met de afstand. (1/r2)  Dus als je de afstand tot je lever van 1 cm tot 10 cm kan brengen, ontvangt hij 100 keer minder straling.

Op die manier hebben vrouwen die hun GSM in hun handtas bewaren ook voordeel: de afstand tot de levende cellen van hun lichaam is veel groter dan in de broekzak!

Maar natuurlijk blijft het zonder GSM altijd gezonder!

Schepping?

Toegegeven dit artikel heeft niet rechtstreeks te maken met schepping of evolutie. Toch lag het op ons hart om u in te lichten over deze materie omdat ze, door het toenemend gebruik en de toenemende mogelijkheden van de GSM,  steeds intenser onze gezondheid beïnvloeden.  Laat dit artikel daarom eenvoudig een betoon van liefde zijn aan de lezers die een GSM gebruiken.

Maar laten wij ons ook vragen stellen bij het feit dat je, zonder veel moeite enkele mensen kan aanspreken over hun GSM en je kan concluderen dat voorzichtigheid geboden is. Terwijl ons (wereldwijd) wetenschappelijk apparaat niet in staat is om hierover een duidelijke mening te formuleren!

Bronnen

Complexiteit van de cel:

1. Film op youtube over celdeling (14 min) http://www.youtube.com/watch?v=Ao9cVhwPg84

2. Kortere film http://www.youtube.com/watch?v=RSTB57a6Uzk

Opwarming door microgolven:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dielectric_heating