Het jonge-zwakke-zon paradox


Het jonge zwakke-zon paradox

Volgens de geldende theorie over het ontstaan van de zon, wordt de helft van de stralingswarmte verwekt door kernfusie die waterstofatomen omzet in heliumatomen. Dit proces zou goed zijn voor 10.000.000.000 jaar. Dezelfde theorie vertelt ons dat ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar oud is, waaruit volgt dat de zon ongeveer op halve leeftijd is. Tijdens het leven van de zon zou de ontwikkelde hoeveelheid warmte stilaan stijgen. Zoals wij de zon kennen zou dan ze al 40% meer warmte moeten stralen dan toen ze ontstond.
De evolutietheorie leert ons dat het leven ongeveer 3,8 miljard jaar geleden ontstond. Men beweert dat sinds die tijd, de zon 25% warmer geworden is. Ondanks het feit dat deze waarde nogal onzeker is, geeft het ons toch een goede richtwaarde om wat verder na te denken.

De laatste jaren is er nogal wat te doen over het broeikas effect en opwarming van de wereld omdat dit onze levensomstandigheden zou kunnen beïnvloeden. Maar 25% meer warmte is heel wat meer dan hetgeen we momenteel aan warmte krijgen. Het zou gaan om een opwarming van ongeveer 18°C. De gemiddelde temperatuur van de aarde is op dit moment 15°C. Dit betekent dat we 3,8 miljard jaar geleden over een gemiddelde van –3°C spreken: een groot deel van de aarde zou onder het ijs bedekt zijn. Dit ijs reflecteert bovendien de warmte van de zon, waardoor de opwarming nog vertraagd wordt.

 

 

 

 

Citaat

citaat uit Overleven.
Bevroren aarde
zondag 24 februari 2002 - 21.00 uur
Een sneeuwbal met een omtrek van 40.000 km. Dat was de Aarde, 600 miljoen jaar geleden. De korst van onze planeet bestond uit niets anders dan ijzig wit. Wie afgelopen winter geen vlokje sneeuw op de skipistes vond zal het nauwelijks geloven, en toch: je had toen zelfs aan de evenaar kunnen skiën. Vreemd dat uit deze diepvriezer de mens werd geboren.

 

Moet er nog zand zijn...?

Paradox

Wanneer de biologen spreken over het ontstaan en de evolutie van het leven, dan rekenen ze er op dat de temperatuur bij het ontstaan van de aarde gelijk of hoger was dan de temperatuur die we nu ervaren. Dit probleem staat bekend als “The early faint sun paradox’ of ‘Het jonge zwakke-zon paradox’.
Hoe lost men dit op?

Sommige evolutionisten stellen dat de aarde vroeger een atmosfeer had die zo samengesteld was dat het broeikaseffect het tekort aan warmte kon compenseren. Dit zou tijdens al die miljoenen jaren er voor gezorgd hebben dat de aarde steeds de huidige comfortabele temperatuur zou hebben. (we zullen hier maar niet uitweiden over de mogelijke kans dat dit effectief gebeurt.) Omdat sommige wetenschappers beseffen dat dit niet erg aannemelijk is, hebben ze een alternatief bedacht: James Lovelock stelt dat de atmosfeer van de aarde zich gedraagt als een gigantisch organisme. Vanwege de pantheïstische inslag wordt deze theorie de Gaia hypothese genoemd. Ze heeft trouwens erg weinig aanhang.

Het jonge zwakke zon paradox heeft nog meer problemen: de warmte huishouding op Mars. Wil men volhouden dat er op Mars stromend water geweest is, dan houdt dit in dat de warmte van de zon daarvoor voldoende moet geweest zijn. Dit is in dit scenario niet het geval…