Velcro, naar een idee uit de natuur


Velcro, naar een idee van de Schepper....

De naaisters (of kleermakers) onder ons kennen zeker Velcro, de bekende hechtstrip die men gebruikt om sluitingen af te werken.

Velcro is een merknaam die afkomstig is van de beginletters van de woorden 'velours' en 'crochet' dat is Frans voor de stof en 'haak'. De uitvinder van dit product kreeg het idee ervoor wanneer hij na een wandeling met zijn hond de klissen uit de vacht van het dier moest verwijderen. George de Mestral, zo heette de man, was een Zwitsers ingenieur, hij legde een klis onder de microscoop om te zien vanwaar de kleefkracht kwam. Hij ontdekte dat de haartjes van de zaadbol van het Kliskruid (lat. Articum) vol haakjes staan. Door deze eigenschap blijven ze goed in de vacht van dieren, mensenhaar, kleding enz. vastzitten. Gods bedoeling hiermee is om de verspreiding van het zaad zo effectief mogelijk te maken. Dat de klissen goed blijven zitten kunt u rond augustus aan de lijven ondervinden. Wil je een klis uit lang haar verwijderen zonder pijn, dan kan je enkel trachten ze als het ware uit het haar te schuiven. Wil je er gewoon aan trekken dan heb je wellicht enkel haren mee!

Ook Velcro is enorm sterk: het bestaat uit nylon mini haakjes, ongeveer 120 per cm² ongeveer een derde daarvan wordt effectief gebruikt bij een 'kleefpartij'. Met een stuk van 5 bij 5 cm kan men een volwassen persoon aan een muur hangen! Men kan Velcro enkel losmaken door niet alle haakjes tegelijk los te trekken, wanneer we een strip lostrekken trekken we enkel de haakjes los die op de rand van de nog samenhangende Velcro staan.1


1 Bron:Scientific American April 1996 p.96