Te weinig zout in de zee


Transport

Zouten worden door rivieren van het vasteland uit gesteenten opgelost en meegevoerd naar zee. Dit gaat over miljoenen tonnen per jaar, en zodoende zou de zee dus over de miljarden jaren ouderdom van de aarde enorm zout moeten geworden zijn. Echter, rekening houdend met de hoeveelheid zout die zich momenteel in de zee bevindt moeten we concluderen dat de aarde helemaal geen miljarden jaren oud kan zijn.

Rekenprobleem

Elk jaar dumpen rivieren en andere bronnen 450.000.000 ton natrium (Na) in de oceaan, onder andere in de vorm van keukenzout (NaCl). Slechts 27% hiervan slaagt erin terug uit de zee te komen.
Voor zover men weet, accumuleert de rest zich in de oceaan. Maar de hoeveelheid die nu in de oceaan aanwezig is, zou er aan het huidige tempo, in 42.000.000 jaar in komen. Toch beweert men dat dit ecosysteem al zo'n 3 miljard jaar draait. De uitleg die men hiervoor geeft, is dat in het verleden de aanvoer kleiner zal geweest zijn en de afvoer groter. Toch zijn de meest positieve scenario's voor dit model nog goed voor 62.000.000 jaar in plaats van 3.000.000.000 jaar.

Bijna alle elementen die men in de oceanen vindt, zorgen voor soortgelijke problemen.

Voeg hierbij het feit dat het uitspoelen van een stof uit een structuur begint met de hoogste concentratie van die stof en dat deze concentratie met de tijd afneemt. Kijk gewoon naar een verfkwast met latex die je onder de kraan zou afspoelen, in het begin zie je duidelijk de kleur van de verf, na een tijdje is het water enkel wat troebel en nog later zie je eigenlijk niets meer aan het water terwijl de kwast toch steeds zuiverder wordt.