Kometen vergaan te snel


Kometen vergaan te snel

Volgens de evolutietheorie zouden kometen een leeftijd hebben gelijk aan die van ons zonnestelsel. Telkens wanneer een komeet de zon passeert, verliest hij zoveel materiaal dat hij niet veel langer kan bestaan dan ongeveer 100.000 jaar.

Om dit probleem op te lossen, heeft Jan Oort rond 1950 een theorie voorgedragen waarbij hij er van uit gaat dat er op een afstand van ongeveer 30 astronomische units (afstand aarde zon) van de zon een wolk van kometen zou draaien. Deze wolk kan niet gezien worden en is puur verzonnen als oplossing voor een probleem in de evolutietheorie. Om dit probleem te omzeilen, veronderstellen de wetenschappers dat er een wolk van 'slapende' kometen is aan de rand van ons zonnestelsel; vandaar worden nu en dan kometen losgelaten. Die wolk, die "Oort wolk" werd genoemd naar Jan Oort die rond 1950 deze theorie heeft voorgesteld. Er is echter geen enkel bewijs dat die wolk bestaat. "We hebben deze wolk nooit gezien… We veronderstellen het bestaan ervan omdat er regelmatig kometen uit voortkomen."

Omdat de "Oort wolk" ook onzichtbaar is voor de infrarood telescopen heeft men geconcludeerd dat de temperatuur ervan het absolute nulpunt benadert. In het engels spreekt men van cold dark matter, "koude donkere materie"…