Te veel koolstof 14 in de onderste aardlagen.


Te veel koolstof 14 in de onderste aardlagen.

Met een halfwaarde tijd van 5700 jaar zouden er geen koolstof 14 atomen kunnen gevonden worden in lagen ouder dan 250.000 jaar. Toch is het bewezen dat eender welke laag onder het Pleistocene (ijstijdperk) nog steeds significante hoeveelheden koolstof 14 bevatten alhoewel er geen bron voor 14C is. Hoewel dit fenomeen sinds 1980 bekend is, heeft men in de strijd om dit feit te weerleggen nog steeds geen bevredigende oplossing gevonden.


's Werelds beste koolstof dateringlabo's hebben nu gedurende meer dan 3 decennia alle mogelijke technieken gebruikt om de stalen niet te verontreinigen met nieuwe koolstof 14, zonder resultaat. Maar diamant, wat in principe niet verontreinigbaar is omdat de koolstofatomen er vast in zitten laat zien dat de aarde niet miljoenen jaar oud is, maar duizenden jaren.

Toch blijkt diamant tijdens het opwaarste transport door de kimberlietpijpen vanuit het inwendige van de aarde, verontreinigd te worden. In diamant worden dikwijls kanaalachtige structuren ontdekt, die diamant-vreemde stoffen bevatten. Meer informatie vind je hier.